Nici unul, nici altul. Telefonul la școală. Că despre asta este vorba. Să vă prezint puțin contextul.
Buburuza mare e în clasa a V a, la o școală de top, de stat. Am ales-o pentru calitatea învățământului și pentru prestigiul ei. Că e renumită de pe vremea mea. Și pentru că a intrat pe drept, prin susținerea unui examen la matematică destul de greu și a unuia de limba engleză, ușor, unde n-a picat nimeni. A tras în clasa a IV a cât pentru ceilalți trei, care i-au precedat. Și m-a făcut al naibii de mândră. A fost primul ei examen mai important și a reușit. Pe lângă ea, au mai reușit și alții. Cu intervenții, cadouri și obligații. Unii dintre ei au luat nota 10 la examen și la primul concurs școlar nu au luat mai mult de 40 puncte din 100. Dar despre asta voi debita un alt articol, plin de revoltă. Nu că ăsta n-ar fi. Deci, să revin.
La ea în clasă, jumătate din copii dețin aifon, toate categoriile: 6, 5 sau 5s, 4 sau 4s. Cealaltă jumătate deține concurența aifonului, samsungu’. Tot modele de top (pe astea nu le cunosc). Vreo 2-3 copii au samsung ffff slab. Printre care și fiică-mea. Samsung Hello Kitty. Restu’ de detalii tehnice nu mă întrebați că nu știu. Știu doar că n-are net pe el și nici jocurile care sunt la modă acum printre colegii ei. Aaa, și nu e bun de selfie.
Eu n-am nici o problemă. Se pare că fiică-mea are. Să le enumăr:
1. Nu poate socializa în pauze cu colegele sau colegii fiindcă majoritatea sunt cu scula în brațe, butonând de zor. Scula= telefonu’. Dacă mai deschid gura, se întreabă unii pe alții la ce nivel au ajuns, ce scor au… Fiică-mea era tentată să-i mai întrebe de vreo temă, de vreun termen din sexologie sau cu ce se mai îmbracă fetele în primăvara asta. S-a lecuit rapid. Efectiv nu are cu cine. Are o singură colegă care, din patru pauze, îi acordă atenția două. Restu’, pe telefon desigur.
2. Nu își ia telefonul cu ea fiindcă nu vrea să-i poarte de grijă, dar cel mai important îi e rușine cu el. Cică al ei e din Cretacic. Motiv pentru care mă sună de la școală când are nevoie de pe telefoanele colegilor. E mai ieftin așa, nu? Și muuult mai sigur.
3. Mă bate la cap să-i iau unul din cele două telefoane performante, de parcă întreaga ei existență depinde de asta. Eventual, cadou de ziua ei, că se apropie. Automat, buburuza mică vrea și ea un telefon cu moț, de ce-ar fi mai prejos?
Și uite-așa a apărut acea presiune socială de la vârste fragede. Și implicit și presiune asupra mea. Cum aș da-o, nu e bine. Dacă nu îi iau, sunt inamicul nr. 1 în viața ei socială, nu poate lega noi prietenii fiindcă momentan și foarte trist după mine copiii preferă mediul virtual în pauze, în loc să socializeze, să se cunoască mai bine, să lege prietenii. Dacă îi iau o fac pe ea fericită, sunt cea mai bună mamă, bla-bla, dar eu stau cu stresu’ (încă unu’) în mine. Pe lângă faptul că-l poate distruge în doi timpi și o mișcare (nu trei) și banii mei și ai soțului munciți se duc pe apa oricărui râu vreți voi, mai poate deveni și ținta cea mai ușoară a hoților de telefoane mobile de la copii.
Mă consider o mamă deschisă la minte care nu agreează extremul în nicio situație, care încearcă să-i ofere copilului tot sprijinul afectiv și material în buna ei creștere, dar apare aici PROBLEMA mea. Până unde suntem dispuși să mergem noi, ca părinți, în satisfacerea capriciilor copiilor?
Dacă azi îi ofer un OU, mâine să-i ofer un BOU?
Exemplificând, azi aifon, la liceu avion?
Ce o va mai motiva pe ea în viață dacă eu îi servesc cam totul pe tavă? Fiindcă eu am pornit de la nimic dar am avut ambiție și pentru ce mi-am dorit am tras de m-a luat dracu’. Și încă mai trag.
Aștept păreri și sfaturi, eventual critici că și alea sunt bune la ceva!
- Cartea și fotografia, echilibrul perfect - 3 mai 2023
- Cărți gratuite în Constanța - 25 aprilie 2023
- Florile din viața mea - 9 aprilie 2023
23 thoughts on “Aifonu’ sau samsungu’”