Discut cu buburuza mare. Despre școală. Despre finalul anului școlar. O să fie premiantă, și-mi explică de zor că trebuie să-i fac coroniță. Pe bune? Credeam că am scăpat de comunismele astea, care au lăsat sechele prin mințile mamelor de atunci. Și a copiilor.
Mă voi conforma, n-am cum să îi refuz așa ceva, având în vedere că n-am pus absolut nici o presiune pe ea în ceea ce privește notele, e numai munca ei, necosmetizată de vreun cadou pentru modificarea vreunei note.
Ea știe foarte bine că nu mă voi număra niciodată printre părinții care fac cărare la școală, pentru a-și ajuta odrasla. Să treacă clasa sau să aibă media 10 pe linie, fiindcă sistemul de învățământ e tâmpit și încă contează media de absolvire a ciclului gimnazial în admiterea celui liceal.
Și tot vorbind noi frumos de note și colegi, aflu despre un coleg de-al ei, odrasla unui eminent doctor ginecolog din Constanța, că se meditează în paralel la doi profesori de matematică, unul fiind cel care predă la clasă, și are doi de 4 pe semestrul ăsta. Am pus-o să repete. Că mi s-a părut că nu am auzit eu bine. Cum flori de tei să te meditezi la 2 profesori, și tu să fii destul de cizmă încât să nu ai note mai bune? Mai ales la materia la care te pregătești în particular. Am aflat că ar mai avea nota rușinoasă și la alte materii.
Dar nu asta m-a plesnit pe mine. Ce naiba fac părinții ăia? Undeva e o greșeală. Din start e o greșeală. Învață la un colegiu de top, habar n-am cum o fi intrat, nivel de pregătire ridicat în clasă, se meditează la doi (!!!!) profesori foarte bine văzuți, și el nu reușește să aibă note mai bune?
Când faci lucrul ăsta cu doi profesori, se cheamă că ești la nivel de performanță. Știu cazuri. Copii olimpici. Că doar olimpicii ăștia, nu cresc așa, din asfalt. Ci cu foarte mult efort, deopotrivă al copiilor dar și al părinților. Nu vreți să știți ce eforturi financiare au făcut părinții Simonei Halep. Constănțeanca noastră, olimpică la tenis.
Cum la fel mi-a fost dificil să-i explic, mai pe la începutul anului școlar, că acei copii care au părinți profesori în colegiu, au regim preferențial. Alt comunism. Norocul meu că a înțeles și nu se mai consumă. A înțeles că oricât ar trage ea pentru un 10, acei copii vor fii tot timpul de media 10, chiar dacă sunt mai slabi pregătiți decât ea. Așa e și în viață. Nu e dreaptă cu nimeni. Sau corectă cum spune ea. Niciodată nu va fi. Dar pentru mine e foarte important ca ea să înțeleagă lucrul acesta. Altfel, va avea de suferit.
Așa că eu îi voi face exact coronița care și-o dorește, pentru că, pentru mine, va fi întotdeauna cea mai bună. Pentru că este. Pentru că tot anul școlar nu i-am verificat nici o temă și nu am ajutat-o să și le facă.
A fost doar meritul ei!
- Fotografiile au suflet - 24 iulie 2024
- Când ego-ul e regele sufletului tău - 22 mai 2024
- Lucrurile bune vin când vor ele, nu când vrem noi - 16 aprilie 2024
36 thoughts on “Școala, paradoxul meu”