Încep cu concluzia: mă gândesc serios dacă la anul, de fapt vara viitoare, o mai las în tabără!
Mi-am trimis buburuza în tabere pentru că mi se pare educativ, și pentru mine (cum „mă descurc” eu fără ea o săptămână), dar mai ales pentru ea. Fiindcă taberele de copii îi ajută pe aceștia în primul rând să devină independenți, îi responsabilizează să nu mai fie lipiți de rochia mamei sau să se smiorcăie la prima julitură, și mai ales, să vină înapoi acasă cu tot bagajul. Același cu care a plecat, nu cu lucrurile altuia prin el. Asta cred eu despre taberele pentru copii din ciclul primar. La cel gimnazial, se cam schimbă treaba.
Deja s-au responsabilizat, au preferințe de tot felul, începând cu hainele și accesoriile din bagaj și terminând cu alegerea colegilor de cameră. Și de-ar fi numai asta. Dar, când s-a întors fiică-mea din tabără, am aflat niște lucruri care nu m-au șocat, dar nici bine nu mi-au picat la sistemul meu nervos.
Ea a plecat cu câțiva copii de vârsta ei și mai mulți de 14-15 ani, respectiv, proaspăt adolescenți, care trec clasa a 8 a sau a 9 a. La pachet, a avut și teribilismele ăstora. Să enumăr cele mai grave: se fuma, se bea alcool, energizante și… pare-se, se făcea sex.
Nu întrebați ce făceau cadrele didactice, însoțitorii lor. Fiindcă mie mi se pare că întotdeauna sunt puțini pentru numărul mare de copii și oricât și-ar da ei silința, nu au cum să supervizeze 60 copii, de exemplu, pe toți în același timp. Nu vorbesc de orele de masă, sau excursiile opționale pe care le aveau în program, sau alte activități specifice taberei. Vorbesc de orele de după cele în care oficial toți ar trebui să doarmă. Fiică-mea s-a culcat constant în jurul orei de 2-3 noaptea, chiar și mai târziu, fiindcă și dacă ar fi dorit mai devreme nu avea cum, celelalte colege de cameră n-ar fi făcut liniște să doarmă prințesa. Ea a stat în cameră cu cinci fete.
Nu m-am crizat pe seama orei de culcare, pentru că oricum nu puteam să fac nimic, așa avea și ea parte de „teribilismul” ei, în schimb, mă crizam la gândul că vedea și stătea lângă adolescenți nu tocmai ok din al meu punct de vedere. Copii de bani gata, trimiși în tabără în nu știu ce scop, căci la ce apucături au avut, nicidecum nu a fost unul educațional. Cu bani de buzunar, mai mulți decât costul efectiv al taberei, cu telefoane și accesorii ultima generație, cu un comportament precoce pentru vârsta lor. Nu e treaba mea cum își educă fiecare copilul, dar mă bucur tare mult că buburuza mea nu a agreat nici unul din aceste comportamente, era oripilată numai la gândul de a pune o țigară în gură, nu mai zic de alcool sau…
Cum pragul începerii adolescenței a scăzut, eu trebuie să fiu de pe acum în gardă, să fiu pregătită psihic la toate transformările ei. În orice caz, cafeaua din duminica asta nu prea mi-a tihnit, pentru că atunci mi-a povestit multe lucruri, vorbea cu o naturalețe care mă bucura, dar în același timp mă făcea să vreau să mușc din cană. Iar ta-su făcea niște ochi mari, mari, când la mine, când la ea. Adică ea este copilul nostru care mai ieri mă înnebunea cu desenele ei Scooby Doo?
Cea mai amuzantă povestioară, de-a ei pentru mine, a fost când mi-a spus cum a reacționat ea, când un băiat a „îndrăznit” să-i facă ochi dulci, la piscină. Se pare că băiatul îi tot dădea târcoale în timp ce ea înota, iar ea, foarte radicală, ca să scape definitiv de „intrus”, i-a spus fluturând din mână:
– Bâșt măi, sunt indisponibilă!
Cred că l-a șocat, cert e că după cum mi-a relatat a scăpat definitiv de el, pe toată perioada taberei.
Deci: o mai trimit sau nu în tabără?
- Și dac-aș fi un răsărit, tot aș admira unul (11) - 28 iunie 2022
- Cărțile din mine - 22 iunie 2022
- Tu cu ce te mai tamponezi? - 9 iunie 2022
20 thoughts on “(Ultima) impresie din tabără”