A venit în sfârșit vacanța, asta de Paște, nu înainte de a ne trece prin proba de foc a săptămânii ”Școala altfel”. O idee bună aș zice, dacă n-ar genera puțin haos în programul părinților, dacă nu ar dori toți la Delfinariu în aceeași zi, la film, sau la muzeu.
Și eu am avut parte de această experiență, la vremea mea, intitulată generic ”practică”. Care dura două săptămâni. Iar la final eram remunerată. Erau banii cei mai munciți de mine în copilărie și cei mai greu cheltuiți. Fiindcă efortul de ai obține era inestimabil.
Știuleții de porumb primiți în freză, frica de șoareci morți sau vii, zeama de struguri zdrobiți ajunsă până-n chiloți, plus bâzăit de albine dornice de aș încerca acele pe pielea mea, doar eram îmbălsămată de miros și aromă divină, lipicoasă din cap până-n tălpi, mersul piticului pe distanțe considerabile pentru a depista vreun cartof distrofic, uitat de soartă sau de alții, sunt doar câteva elemente care mi-au marcat această experiență, foarte educativă de altfel.
Douăzeci de ani mai târziu, alte timpuri, alte vremuri, cu totul și cu totul alte experiențe. De exemplu, plantatul unui copac într-un parc de joacă ar fi foarte educativ dacă copiii n-ar fi împrăștiați care pe unde le-a fost atracția mai mare, leagăn, topogan, cățărat, alergat. Iar noi, părinții, tocmai ce primeam o lecție cap-coadă despre pomicultură.
Sau, de exemplu, vizitarea Casei Poporului ar fi fost tare educativă, despre cum să nu epatezi prin opulență, dacă n-am fi jucat cel mai complex joc de-a v-ați ascunselea părinți și copii deopotrivă, prin imensele săli vizitate. Ce-am reținut cu toții, inclusiv cei de la pază și control de la intrare, acustica este excelentă!! Un simplu fluier, accesoriu indispensabil învățătoarei, a făcut ravagii.
De altfel, mă bucur că am mai supraviețuit încă un an acestei minunate săptămâni care pune părul și nervii pe moațe multor părinți. Până acum n-am întâlnit vreunul fericit că trebuie să facă scheme logice pentru a fugi din timpul programului, să poată fi în două locuri deodată pentru a-și recupera copiii. Am pățit-o și eu, dar pentru asta s-au inventat bunicii, vecinii sau bonele, nu?
foto: www.romaniatv.net
- Fotografiile au suflet - 24 iulie 2024
- Când ego-ul e regele sufletului tău - 22 mai 2024
- Lucrurile bune vin când vor ele, nu când vrem noi - 16 aprilie 2024
29 thoughts on “Școala mai… altfel!”