Proiectul Plaja Terapeutică din Constanța

IMG_0396Sunt o privilegiată, trăiesc la mal de mare de când mă știu iar plaja este locul unde eu mă regăsesc mereu. Iubesc căldura și ea pe mine și nu cred că aș putea trăi la munte vreodată.

Sunt o privilegiată, sunt sănătoasă. La fel și membrii familiei mele. Zâmbesc gândului că-mi pot privi fetele senin știindu-le la fel, deși mii de părinți nu pot face asta. Am mai spus-o, sunt incapabilă să fac măcar un exercițiu de imaginație și să mă pun în pielea unui astfel de părinte. Și nu mă refer aici la o banală răceală.

Sunt o privilegiată, întâlnesc oameni care mă inspiră, mă motivează, care sunt plini de energie pozitivă și care vor să construiască lucruri bune într-o Românie aproape defunctă din foarte multe puncte de vedere. Ei sunt oameni care cred în oameni, în potențialul lor enorm, în faptul că unele vise pot deveni realitate dacă ne implicăm cu toții. Iar orice pas cât de mic este de fapt unul uriaș pentru noi toți.

Am auzit prima oară despre proiectul Plaja Terapeutică într-un cadru extrem de restrâns și într-un context onomastic. Câteva săptămâni mai târziu aveam să aflu mai multe detalii și să fiu invitată la un spectacol caritabil intitulat Gala femeilor solidare organizat la Casa de Cultură chiar de promotorul acestui proiect, Adrian Gemănaru. În cadrul evenimentului au fost premiate femei de succes din mediul de afaceri local și nu numai, pentru implicarea lor deosebită, iar atmosfera a fost întreținută de către artistul constănțean Ionuț Galani și și trupa Brio Sonores, câștigătorii binecunoscutei emisiuni ”Românii au talent”. Prezentatori au fost nimeni alții decât consacrații Romică Țociu și Cornel Palade.

Adrian și soția lui sunt doi oameni dedicați ce vor să amenajeze o suprafață generoasă de plajă în Constanța pentru copiii diagnosticați cu autism dar și persoane cu dizabilități. Aici vor fi amenajate zone terapeutice, grădină senzorială de relaxare, atelier de olărit și pictură, locuri de joacă, zone de stimulare tactilă și auditivă, o alee senzorială și multe alte facilități menite să vină în ajutorul tuturor persoanelor cu astfel de probleme. Accesul pe această plajă specială va fi gratuit.

Știu, în Constanța sunt sute de proiecte, majoritatea ințiate de către antrepenori locali sau nu, proiecte destinate beneficiului întregii comunități dar multe dintre ele nici măcar nu prind viață.

De ce m-a sensibilizat pe mine acest proiect?

Pentru că e vorba în primul rând de copii cu nevoi speciale, de oameni cu dizabilități care deși sunt diferiți, ei au de învins greutăți pe care nici nu ni le imaginăm și care au același drept ca și noi, la o viață decentă.

Pentru că niște oameni simpli, ca mine, ca tine, vor reuși în vara anului viitor să realizeze ceva ce autoritățile n-au reușit în zeci de ani.

Pentru că lor le pasă. Pentru că ei fac terapie de mulți ani cu astfel de copii, fiind psihoterapeuți.

Pentru că o parte dintre femeile de succes din mediul de afaceri constănțean și nu numai, au spus un „da” hotărât și au susținut acest proiect. Pe două dintre ele am avut privilegiul să le cunosc personal, le admir și le stimez, una pentru explozia de energie pozitivă de care dă dovadă iar pe cealaltă pentru ceea ce a reușit să facă cu afacerea ei, ducând-o peste graniță. Ele sunt Mery Mambet și Magda Bei. Felicitări, doamnelor!

Și nu în ultimul rând…  pentru că atunci când se vrea cu adevărat, chiar se poate.

Cum spuneam, cel mai mic pas înseamnă de fapt unul uriaș. Pentru zecile de mii de copii diagnosticați cu autism din România, pentru normalitatea lor, pentru normalitatea noastră, a tuturor.

Las mai jos toate detaliile pentru donații sau sponsorizări cu mențiunea că absolut nimeni nu m-a rugat să fac asta. Doar conștiința mea.

Beneficiar: CENTRUL DE AUTISM MAREA NEAGRA

Cui: 25427458 Piraeus Bank

Cont Iban: RO 46 PIRB 1404 7226 0402 1000

Contact: ADRIAN GEMĂNARU 0752 070 969 

Mail: adriangemanaru@yahoo.com

foto: pagina facebook Adrian Gemanaru

Fabiola Ion

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns, dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Am descoperit că-mi place să mă joc cu literele, să le potrivesc zâmbetului, să le dau sens și valoare. Deși nu le-am studiat îndeajuns, ele mi-au pătruns în suflet, apreciind astfel puterea lor incontestabilă. Am descoperit că, așezate cu grijă în vârful unei penițe meșteșugite, ele pot crea un întreg univers, menit să schițeze uneori destine. Astfel, prin intermediul lor, pot transmite o stare de bine frunților încruntate de atâtea griji sau pot stârni emoții în inimi închistate, care au uitat să simtă. Prin ele, am descoperit oameni și întâmplări, vise și speranțe, zâmbete și lacrimi. De fapt m-am descoperit pe mine, într-o altă formă, poate cea mai autentică dintre toate, iar pentru asta nu mă pot simți decât binecuvântată și recunoscătoare.

4 thoughts on “Proiectul Plaja Terapeutică din Constanța

  1. Minunat altruismul tau. Admirabila puterea si ambitia pe care o pui de fiecare data cand intalnesti o cauza nobila.
    Doar un om cu suflet minunat poate gasi intotdeauna resurse de a se implica, indiferent daca starea lui interioara este sau nu….acolo.
    Felicitari, Fabiola !
    Avem mult de invatat, cu totii, de la tine.

  2. Un proiect admirabil. Mult succes celor ce osetenesc să-l vadă împlinit. Sunt atât de mulți oameni care habar nu au ce înseamnă „nevoile speciale” ale acestor copii în suferință. Și prea puțini sunt dispuși să înțeleagă acești oameni – părinți și copii. Recunosc că nici eu nu aveam habar, până ce am văzut la soția mea, care lucrează cu astfel de copii… Cu adevărat suntem niște privilegiați, pentru că suntem sănătoși!
    Să ne ții la curent cu această plajă, te rog!
    Numai bine și…La mulți ani pentru ziua de ieri! 🙂

Lasă un răspuns