Ziua Dobrogei și oamenii ei frumoși

Pe 14 noiembrie am sărbătorit Ziua Locului Unde Mi-au Crescut Rădăcinile (așa cum îmi place să mă mândresc) sau așa cum știe toată lumea, Ziua Dobrogei. Strămoșii mei au sărbătorit această zi timp de mulți ani, eu de-abia azi o fac, când se împlinesc 143 de ani de când Dobrogea a reintrat oficial în componența statului român.

Pentru mine, Dobrogea înseamnă natură. Faună, floră. Locuri și oameni. Eu o iubesc pentru relieful bogat oferit, pentru diversitate și unicitate. Cheile Dobrogei, spectaculoșii Munții Măcinului, fabuloasa Deltă a Dunării, plajele sălbatice cu nisip fin, unice în Europa, păduri cu specii rare de flori protejate de lege, lacuri, dealuri și câmpii, asezonate cu eoliene, cetăți sau ruine de cetăți pline de istorie spusă sau nespusă. Dobrogea înseamnă oamenii care o locuiesc. Înseamnă o bogată și diversă multiculturalitate, fiind singura regiune din țară în care numărul mare de etnii trăiesc într-o armonie perfectă. Iar oamenii… noi, contemporanii, avem o datorie sfântă. Să o tratăm cu respectul cuvenit, să o protejăm și să transmitem mai departe tradițiile și valorile moștenite.

Mery Mambet, o prietenă și colaboratoare dragă mie, a organizat într-un cadru intim la Hotel Aurora din Mamaia o deosebită expoziție de fotografie prin care ne stârnește interesul să mergem să vedem și noi, locuitorii Dobrogei și nu numai, locuri frumoase. De fapt Mery a adunat o parte din oamenii care prin ceea ce fac zi de zi, aduc plus și valoare locului în care trăiesc și eu.

Mery Mambet

Sunt oameni frumoși care nu mai au nevoie de absolut nicio prezentare, prin ceea ce spun, dar mai ales fac, prin munca lor asiduuă care de nenumărate ori a cunoscut piedici, dar lucrul acesta nu i-a demoralizat, ci dimpotrivă, i-a ambiționat să își ducă pasiunile mai departe. Totuși, eu vreau să-i prezint.

Auris Luca este unul dintre oamenii valoroși ai orașului în care trăiesc, un promotor care face acest lucru. Și nu numai ea. Dar despre ea vreau  în primul rând să vă povestesc. Prin site-ul discoverdoborgea.ro, pagina de facebook Discover Dobrogea și pagina personală, ea promovează Dobrogea atât de frumos și complex încât te întrebi cum de nu n-ai știut până acum de Canaraua Fetii sau Pădurea Hagieni, de exemplu, deși trăiești practic de o viață în Dobrogea. Eu de la ea am aflat anul trecut și astfel am văzut zone din Dobrogea de care habar nu aveam că există. Toate fotografiile din expoziție îi aparțin și sunt minunate.

Auris Luca – stânga

Aș vrea s-o menționez pe Diana Slav, această enciclopedie umană fascinantă care mă uimește de fiecare dată când mă întâlnesc cu ea. Prin tururile ei gratuite prin Constanța, poți afla lucruri deosebite despre clădirile vechi, valoroase și de patrimoniu, despre istoria lor. La unul dintre acestea, foarte numeros, am participat și eu. Despre experiența de atunci, am scris Constanța la pas.

Diana Slav – dreapta

Oana Stan, prin produsele naturale și locale Techir, ne-a demonstrat că dacă ai dorință, ambiție și viziune poți valorifica potențialul uriaș pe care binecunoscutul nămol de Techirghiol și apa sărată a a lacului o pot oferi. De curând, produsele sale cosmetice le puteți găsi și în lanțul de magazine Lidl în săptămâna dedicată produselor tradiționale, nu doar pe site sau în târguri de profil, ceea ce pentru un antrepenor local este o mare reușită.

Oana Stan

Crama Histria, reprezentată de Mădălina Tănase, la fel, nu mai are nevoie de nicio prezentare, e una dintre cele mai cunoscute pe plan local și nu numai. Vinurile Alb de Histria și Negru de Histria ne-au încântat plăcut papilele gustative.

Ah, dar nu am cum să nu menționez vedetele serii, grozavele baclavale oferite cu generozitate de gazda noastră, Mery. Curcubeu pe cerul gurii, cum ar zice unii.

În cadrul evenimentului am avut parte și de un superb recital de muzică clasică oferit de talentata Ayla Calil, care a completat atmosfera caldă și primitoare. Un alt sponsor al evenimentului a fost și Graphtec Design, reprezentată de Magda Bei, care deși nu a fost prezentă, trebuie menționată pentru activitatea ei și inovația de care dă dovadă în domeniul în care activează.

Ayla Calil

Cum spuneam Dobrogea e frumoasă, pitorească, merită descoperită de cât mai mulți dintre noi. Iar când oameni pasionați și cu suflet mare o promovează atât de fain, eu nu mă pot decât bucura de reușitele lor și de o aniversare atât de special omagiată.

foto: Adrian Apostol

Fabiola Ion

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns, dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Am descoperit că-mi place să mă joc cu literele, să le potrivesc zâmbetului, să le dau sens și valoare. Deși nu le-am studiat îndeajuns, ele mi-au pătruns în suflet, apreciind astfel puterea lor incontestabilă. Am descoperit că, așezate cu grijă în vârful unei penițe meșteșugite, ele pot crea un întreg univers, menit să schițeze uneori destine. Astfel, prin intermediul lor, pot transmite o stare de bine frunților încruntate de atâtea griji sau pot stârni emoții în inimi închistate, care au uitat să simtă. Prin ele, am descoperit oameni și întâmplări, vise și speranțe, zâmbete și lacrimi. De fapt m-am descoperit pe mine, într-o altă formă, poate cea mai autentică dintre toate, iar pentru asta nu mă pot simți decât binecuvântată și recunoscătoare.

4 thoughts on “Ziua Dobrogei și oamenii ei frumoși

Lasă un răspuns