Recomandare de carte: Darul, de Edith Eva Eger

Cartea este și va rămâne hrana mea constantă de suflet, pe lângă răsărituri și apusuri. Îmi place să citesc carte fizică, nu ebook sau alte forme virtuale de pe ecranul vreunui dispozitiv. Pot spune că iubesc cartea, cărțile în general, la modul clasic, tipărite, pe hârtie, să le pot răsfoi pe îndelete și să le simt mirosul de cerneală.

Azi vin cu altă recomandare de carte, o carte care mi-a mers la suflet prin simplitatea scrierii.

Cartea abundă de o simplitate debordantă, una cu care sunt enunțate adevăruri universale, adevăruri simple și de impact major, adevăruri pe care de foarte multe ori refuzăm să le vedem, pierzându-ne în hățișul zgomotului exterior. Un zgomot care devine din ce în ce mai tare, mai pregnant, mai asurzitor, un zgomot cu care trăim zi de zi, atât de bine cosmetizat, încât uneori ni se pare ciudat să nu-l avem în jurul nostru.

Dacă nu înțelegi ce înșir eu aici, faceți un mic exercițiu. Mergeți într-o pădure, pe o pajiște de munte sau pe o plajă virgină, acolo unde poți fi doar tu cu tine și ascultați. Atât. Liniștea și simplitatea naturii vă va zdrobi. O să deveniți, fără să vă dați seama agitați. Nu sunteți obișnuiți cu atâta lipsă de zgomot. Stați așa, în liniștea asta o oră sau două, nefăcând nimic. O să fiți șocați. Pur și simplu, nu o să puteți.

De-abia atunci veți înțelege ce vieți agitate și pline de zgomot exterior trăim. Un zgomot care se infiltrează insidios în noi, fără ne a da acordul. Cam despre simplitatea asta e vorba și în Darul.

Cartea e plină de situații de caz, pentru a înțelege imediat ce trebuit făcut, când nu știi ce să mai faci. Când zgomotul intern devine atât de deranjant încât nu mai știi ce vrei, cine ești sau încotro te îndrepți. Nu spun că ce li s-a întâmplat altora, ți s-a întâmplat ție. Spun doar că e imposibil să nu poți lua de acolo ceva ce poți aplica în cazul tău cu succes.

Autoarea este supraviețuitoare a Holocaustului, iar povestea ei de viață nu are cum să nu-ți devină inspirațională.

O găsiți în precedenta carte, Alegerea, un bestseller despre care am scris aici.

Poate mă repet, dar eu nu scriu decât despre cărți care mi-au rămas în suflet pentru totdeauna, niciodată pentru a gâdila ego-ul vreunui scriitor contemporan. Cât despre cele internaționale, chiar nu cred că e nevoie de părerea mea despre ele. Decât dacă pentru mine înseamnă ceva.

Bill Gates spune despre această carte: „Excepțional… Trecutul unic al lui Eger îi oferă o înțelepciune uimitoare… Mulți oameni își vor găsi mângâierea în sfaturile ei despre depășirea situațiilor dificile.”

Oprah spune: „Povestea lui Edith Eger m-a schimbat pe vecie.”

Autoarea spune: „Până la urmă, nu cea ce ni se întâmplă contează cel mai mult, ci ceea ce alegem noi să facem cu aceste întâmplări.”

Iar eu spun ce mi-a plăcut: „Alegerea iubirii înseamnă să devii blând, bun și iubitor cu tine însuți/însăți. Să încetezi să te mai raportezi la trecut. Să încetezi să te mai scuzi că nu ești acolo ca să-i salvezi pe toți. Înseamnă să spui: „Am făcut tot ce-am putut.””

Citește și Recomandare de carte: 27 de pași, Tibi Ușeriu.

foto: eu

Fabiola Ion

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns, dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Am descoperit că-mi place să mă joc cu literele, să le potrivesc zâmbetului, să le dau sens și valoare. Deși nu le-am studiat îndeajuns, ele mi-au pătruns în suflet, apreciind astfel puterea lor incontestabilă. Am descoperit că, așezate cu grijă în vârful unei penițe meșteșugite, ele pot crea un întreg univers, menit să schițeze uneori destine. Astfel, prin intermediul lor, pot transmite o stare de bine frunților încruntate de atâtea griji sau pot stârni emoții în inimi închistate, care au uitat să simtă. Prin ele, am descoperit oameni și întâmplări, vise și speranțe, zâmbete și lacrimi. De fapt m-am descoperit pe mine, într-o altă formă, poate cea mai autentică dintre toate, iar pentru asta nu mă pot simți decât binecuvântată și recunoscătoare.

Lasă un răspuns