Răsăritul prin ochii, gândurile și lentila fotografului Bogdan Parpauti

Ochii sunt poarta sufletului, gândurile sunt expresia emoțiilor trăite, iar lentila fotografului impregnează toate acestea la un loc, în timpul celui mai intim și profund moment al zilei, răsăritul soarelui. Gândurile lui exprimate în litere, le las mai jos, pe această hârtie virtuală, însoțite de imagininile lui grăitoare. De fiecare dată altul, de fiecare dată un alt talent fotografic, care-și spune povestea la mine pe blog.

Invitatul de azi, din seria fotografilor de răsărit, este BOGDAN PARPAUTI.

Bogdan a acceptat invitația mea de a răspunde întrebărilor mele, despre viziunea sa asupra răsăriturilor, lăsându-mi ca dovadă imagini surprinzătoare, menite să ne încânte sufletul.

Nu vreau să-l laud, dar îl (cam) laud. În fotografiile sale găsești un echilibru perfect între artă și tehnică fotografică, care mie îmi place foarte mult. Dar mai bine îi las fotografiile să vorbească de la sine. Și cuvintele sale.

Ce te motivează să faci fotografie la răsărit?

Fiecare zi începe cu un răsărit, dar este cu totul altceva atunci când îl întâmpini cu un aparat foto sau un telefon, captând astfel momente unice și totodată, bucurându-te că noaptea întotdeauna va fi urmată de un nou RĂSĂRIT.

Eu: Creezi astfel amintiri neprețuite. Și ce amintiri…

Ce sfat ai da celor care vor să surprindă răsăritul printr-o cameră foto?

Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar vă pot spune ceea ce fac eu: de preferat este să ajung cu 30 de minute înainte pentru a mă bucura de moment. Ca și locație, de cele mai multe ori aleg plaja, deoarece îmi oferă șansa de a cuprinde întregul orizont. Nu utilizez același obiectiv de fiecare dată, dar cel mai mult îmi place să folosesc anumite filtre pentru abordări creative.

Eu: deci trezit și mai devreme decât de obicei și trusa întreagă foto la purtător. La faza asta, well, pe mine m-ai cam pierdut :))))

Există vreun moment preferat din răsărit?

Este acel moment când soarele răzbate din apă, văzându-l mai întâi, razele care devin din ce în ce mai puternice pe cerul încă puțin întunecat. Mă gândesc că, avantajul de a locui într-un oraș la malul mării, îmi dă șansa de a mă bucura mult mai des de asemenea momente.

Eu: și eu consider binecuvântare faptul că locuim la mal de mare. Putem suprinde marea, răsăritul, în infinte cadre și ipostaze, oricând dorim, condiționați doar de ceasul deșteptător și… de chef.

Ce simți când ești doar tu cu aparatul foto, în fața răsăritului?

Fiecare răsărit este particular și prin asta mă refer la diferitele forme pe cer datorate norilor, cât și la multitudinea tipurilor de lumină. Secvența dintre întuneric și lumină îmi dă o stare de liniște și relaxare, așadar iubesc să întâmpin răsăritul cu aparatul foto în mână.

Eu: în sfârșit am găsit numitorul comun al tuturor fotografilor intervievați până acum! LINIȘTEA e ce ne atrage constant, ne motivează și pe care o savurăm la maxim la răsărit.

Te-a schimbat în vreun fel fotografia de răsărit?

Aș putea spune că m-a schimbat, în sensul că, mi-a dezvoltat latura creativă, pe care nu am știut foarte mult timp că o am.

Eu: creativitatea ca creativitatea (special am folosit cacofonia asta, nu te supăra) dar fotografiile, pfff, merg la suflet ca unse.

Ai făcut sau ai avut parte de vreo trăsnaie sau întâmplare hazlie la răsărit? Dacă da, care a fost aceea?

Nu o pot defini ca o trăsnaie, însă într-o dimineață de vară, pe malul mării, în timp ce eram focusat pe obținerea unei fotografii, am realizat că sunt înconjurat de mai mulți câini, ,,un pic cam supărați”. Pentru a mă apăra m-am folosit de trepiedul și rucsacul din dotare, învârtindu-mă ca o elice până când un ,,băștinaș” al zonei a venit și m-a ajutat, îndepărtând câinii.

Eu: „un pic cam supărați”??? Ai fost chiar gentil în exprimare. Cred că erai tare haios făcând o învârtită pe loc cu atâta pasiune, dar știu că nu e nimic amuzant să fi fost în pielea ta, atunci. Din cauza asta, o plajă dragă mie, la Pescărie, a devenit cam riscantă, mai ales pentru  femeile fotografe singure.

Astfel răsăritul pentru unii dintre noi devine o axiomă în viețile noastre. Deși nu mai trebuie demonstrată nimănui, alegem constant să o împărtășim tuturor celor care vor să-și înceapă ziua cu frumos.

foto: Bogdan Parpauti

Citiți și Răsăritul prin ochii, gândurile și lentila fotografului Valodea V. Hodoro.  sau

Fotografii de răsărit, o specie aparte.

Fabiola Ion

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns, dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Am descoperit că-mi place să mă joc cu literele, să le potrivesc zâmbetului, să le dau sens și valoare. Deși nu le-am studiat îndeajuns, ele mi-au pătruns în suflet, apreciind astfel puterea lor incontestabilă. Am descoperit că, așezate cu grijă în vârful unei penițe meșteșugite, ele pot crea un întreg univers, menit să schițeze uneori destine. Astfel, prin intermediul lor, pot transmite o stare de bine frunților încruntate de atâtea griji sau pot stârni emoții în inimi închistate, care au uitat să simtă. Prin ele, am descoperit oameni și întâmplări, vise și speranțe, zâmbete și lacrimi. De fapt m-am descoperit pe mine, într-o altă formă, poate cea mai autentică dintre toate, iar pentru asta nu mă pot simți decât binecuvântată și recunoscătoare.

Lasă un răspuns