Cărți gratuite în Constanța

Da, în sfârșit, există așa ceva în Constanța. Cărți gratuite, pentru orice iubitor de lectură, dar mai ales lipsit de posibilități financiare în a cumpăra această incontestabilă hrană a sufletului. Există din iulie 2022, dar spre rușinea mea, eu de-abia acum m-am învrednicit să scriu despre asta.

Ultimele statistice în materie de citit în România sunt dezastruoase, piața de carte românească e modestă în comparație cu cele europene, tirajele sunt mici, cu toate acestea eu cred că nu ai nicio scuză, dacă chiar îți dorești să citești o carte. Nu doar să o deschizi, să o răsfoiești, să te pozezi cu ea și… atât. Eu sunt o militantă a cărților și a cititului, așa că voi lăuda Biblioteca Județeană I. N. Roman Constanța, dar mai ales inițiativa ei de a crea RAFTUL VERDE.

Ca fapt divers, știați că:

A fost primul edificiu de bibliotecă din ţară după schimbarea de regim din decembrie 1989? Arhitecţii edificiului sunt: Petru şi Paula Pintilescu; construit de Compania de Construcţii Montaj Constanţa, sub coordonarea inginerului Anghel Biu.
Inaugurat oficial la 30 noiembrie 1998, localul are 4 niveluri şi o suprafaţă de 6900 mp. Iniţial a avut 6 săli de lectură (250 de locuri) însă, prin reduceri de personal (anii 2005 şi 2010) şi reprofilarea unor săli, doar două au rămas cu această destinaţie, cu un total de 106 locuri. Are, de asemenea, o secţie pentru copii şi tineret, o secţie de împrumut pentru adulţi, mediatecă (11 locuri), sală de calculatoare cu Internet pentru public (13 locuri), birouri, spaţii expoziţionale, aulă de conferinţe şi spectacole cu 160 locuri.

Informația de mai sus e conform site-ului Bibliotecii Naționale a României, bibnat.ro.

Proiectul bibliotecii constănțene constă în amplasarea de zece minibiblioteci gratuite în puncte cheie din urbea mea, de unde publicul larg poate aduce și lua cărți gratuite. Acestea sunt: Muzeul de Artă, Campusul Universității Ovidius, Teatrul Oleg Danovski, Vivo Constanța – două locuri, Delfinariu, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Acvariu, Spitalul Județean -Policlinică, Spitalul Județean – intrarea vizitatorilor.

Fie că renunți la biblioteca din dotare sau pur și simplu te-ai săturat de unele cărți și nu știi ce să faci cu ele, aceasta e cea mai bună soluție. Decât să le arunci la gunoi, ceea ce mie mi se pare un sacrilegiu, mai bine le aduci la raft, le așezi frumușel și cineva sigur le va lua de acolo. Nu de puține ori am văzut rafturile când pline ochi, când goale-goluțe, de parcă bătea uraganul pe acolo. Deci… funcționează.

Eu, personal, am donat și am luat cărți de acolo.

Biblioteca mea e cam plină momentan, iar ce am considerat că nu mai e cazul să păstrez, am pus pe Raftul Verde.

Într-o zi cam friguroasă de februarie, am fost cu fiică-mea mică la o mică plimbare și spre bucuria mea și a ei, am găsit trei cărți noi, toate pentru adolescenți, fix pentru ea. Le-am luat cu noi și i-am oferit astfel o lectură specifică vârstei ei, complet GRATUIT. Două dintre ele le-a citit deja.

Așadar spor la citit, fără scuze! Nu doar că cititul este sexy, ci el modelează sufletul și creierul.

Citește și Recomandare de carte sau Recomandare de carte: Ana, de Em Sava.

Fabiola Ion
Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns, dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Am descoperit că-mi place să mă joc cu literele, să le potrivesc zâmbetului, să le dau sens și valoare. Deși nu le-am studiat îndeajuns, ele mi-au pătruns în suflet, apreciind astfel puterea lor incontestabilă. Am descoperit că, așezate cu grijă în vârful unei penițe meșteșugite, ele pot crea un întreg univers, menit să schițeze uneori destine. Astfel, prin intermediul lor, pot transmite o stare de bine frunților încruntate de atâtea griji sau pot stârni emoții în inimi închistate, care au uitat să simtă. Prin ele, am descoperit oameni și întâmplări, vise și speranțe, zâmbete și lacrimi. De fapt m-am descoperit pe mine, într-o altă formă, poate cea mai autentică dintre toate, iar pentru asta nu mă pot simți decât binecuvântată și recunoscătoare.

2 thoughts on “Cărți gratuite în Constanța

  1. Simona

    O initiativa foarte buna, sa tot fie asa! O sa caut si eu aceste locatii atunci cand am carti in plus pe care doresc sa le donez. 😀 Ai gasit carti interesante, 2 dintre ele le-am citit si au fost simpatice. Sunt sigura ca mereu e interes pentru cartile gratuite.

Lasă un răspuns