Ce poți face cu zece bani?

Moneda de zece bani e mai mult decât banală, e mărunțișul de prin buzunare, e uneori total nefolositoare. Câteodată e aur curat, dacă știi să-l vezi.

Deci… ce poți face cu zece bani?

În primul și primul rând te apleci și îi culegi de pe jos. Imposibil în viața asta să nu-ți stea în cale o banală monedă de zece bani. Bine, dacă te lasă sciatica, lombara, genunchii sau Sf. Chef de Plecăciuni. Dacă astea se rățoiesc cu pasiune la tine, lași moneda în plata Celui de Sus, o va lua următoarea persoană cu chef de admirat asfaltul de aproape.

Mbun…

În al doilea rând o ștergi puțin de praf, mizerie, apă sau noroi. Dacă te-ai trezit cu chef de viață, aplici metoda lampa lui Aladin.

În al treilea rând și ultimul, o bagi în buzunar. Sub nicio formă nu o arunci prin vreun boschete, sau o dai altcuiva. Nu, nu. Din când în când mai verifici buzunarul să verifici dacă e încă acolo, asta dacă n-a avut chef să migreze prin căptușeală. Unele monede sunt mai năstrușnice, așea, le place să facă turul gecii. Le auzi când bagi geaca la spălat, cât simț de aventură au avut.

Atât. Asta e tot ce poți face cu zece bani.

Sau… faci ca mine.

Dacă ai curaj, spui în gura mare azi vin banii la mine! Zâmbești și îți vezi de drum sau treabă. Dacă nu, mormăi în gând același lucru sau variațiuni pe temă. Musai zâmbești la sfârșit ca un veritabil rezident de la Socola.

La sfârșitul zilei, zâmbești iar, dar cu așa o satisfacție… fix ca mine.

Motivul? La mine s-au întâmplat următoarele lucruri.

La serviciu a fost o zi prolifică financiar, apoi am primit o sumă  frumușică de bani pe persoană fizică, ca cado’, așa. Mai târziu m-am trezit cu un set de oale și unul de cuțite de ceramică.Tot bani și astea, nu? Bine, în capul meu a fost că D-zeu mă iubește într-atât încât îmi trimite mesaje subliminale de genul e timpul să mai treci prin bucătărie sau știu că vrei să omori pe cineva, acum ai și cu ce. Pe alese, chiar.

Mă gândesc acum că zece bani sunt totuși zece bani. Și că valorează fix cât îți zburdă ție imaginația. Sau dorința. Sau gândul. Sau că uneori cu zece bani poți face… minuni.

Citește și Fusta și online-ul.

foto: pixabay.com

 

 

 

 

 

 

Fabiola Ion
Ultimele postari ale lui Fabiola Ion (vezi toate)

by

Îmi place să râd. Mult, sincer şi cu oameni cu drag de viaţă. Am şi plâns, dar rimelul curs pe obraji nu se asorta cu sufletul meu. Am descoperit că-mi place să mă joc cu literele, să le potrivesc zâmbetului, să le dau sens și valoare. Deși nu le-am studiat îndeajuns, ele mi-au pătruns în suflet, apreciind astfel puterea lor incontestabilă. Am descoperit că, așezate cu grijă în vârful unei penițe meșteșugite, ele pot crea un întreg univers, menit să schițeze uneori destine. Astfel, prin intermediul lor, pot transmite o stare de bine frunților încruntate de atâtea griji sau pot stârni emoții în inimi închistate, care au uitat să simtă. Prin ele, am descoperit oameni și întâmplări, vise și speranțe, zâmbete și lacrimi. De fapt m-am descoperit pe mine, într-o altă formă, poate cea mai autentică dintre toate, iar pentru asta nu mă pot simți decât binecuvântată și recunoscătoare.

2 thoughts on “Ce poți face cu zece bani?

  1. Oooo, da! Am prin buzunare numai „norocei”, eu aşa-i numesc. Mă aplec şi după 5 bani, nu-i vorbă. Că eu cred că aduc sau poartă noroc. Am mai spus asta şi am fost apostrofată cum că mvai, dar sunt oameni pentru care banii ăia chiar valorează ceva, că dacă ăştia ca mine nu s-ar mai apleca, un om nevoiaş ar găsi pe un bulevard întreg 10 plus 10 plus 10 şi ar aduna de-o pâine. Lasă-mă să râd iar, cum am făcut şi atunci. Hai, let me, câtă moralitate zace-n unii.
    Deci ai cuţite noi, da? Şi oale? Aşa ba da!
    Te pup!

    • Fabiola Ion

      La fel cred și eu, că poartă noroc. Exemplu concret e fix ce am scris. În plus, cred că toată lumea găsește pe jos monede, să fim serioși. Dar niciunul n-a devenit bogat, așa că… liber la râs. În plus, am niște oaleee, oaaileuuu, și niște cuțite… văleleu! :))) Te îmbrățișez, Potecuț! 😘

Lasă un răspuns